top of page
Acupuncture

Hoitovaihtoehtoja

Akupunktio

Perinteinen kiinalainen lääketiede näkee ihmisen kokonaisuutena. Akupunktio on kokonaisvaltainen hoitokeino, joka on ollut käytössä Kiinassa jo parituhatta vuotta. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ihminen on terve ja voi hyvin kun elimistö on tasapainossa. Elimistön epätasapainotilat ovat syynä erilaisiin tauteihin ja vaivoihin.

Akupunktiohoidon tarkoitus on saattaa elimistö takaisin tasapainotilaan ja palauttaa ihmisen hyvinvointi. Tämä saadaan aikaan käyttämällä ohuita neuloja, jotka laitetaan kanaville (eli meridiaaneille) akupunktiopisteisiin eri puolille kehoa.

Ensimmäisellä hoitokerralla kartoitetaan asiakkaan terveydentila. Haastattelun jälkeen hoitaja kuuntelee asiakkaan pulssit ja katsoo kielen, jonka jälkeen hoitaja valitsee akupunktiopisteet, ja niihin laitetaan ohuet akupunktioneulat, joiden vaikutusaika on noin 20 minuuttia. Hoito on yleensä kivutonta, koska neulat ovat ohuita ja pistämistekniikka on hellävaraista. Monet kokevat hoitotilanteen miellyttäväksi ja rentouttavaksi.

Hoitokertojen määrä riippuu ongelman laadusta ja asiakkaan kunnosta. Usein hoidon vaikutukset voi havaita jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan useampi hoitokerta, riippuen hoidettavasta vaivasta.

Kroonisissa ongelmatilanteissa hoitoa voidaan tarvita kuukausien ajan. Akupunktiota annetaan yleensä 1-2 krt kuukaudessa, riippuen hoidettavasta ongelmasta.


Akupunktio on koulutetun ammattilaisen tekemänä turvallinen ja tutkitusti tehokas hoitomuoto myös raskaana oleville.

Gua sha

Gua sha -hoito on perinteinen kiinalaisen lääketieteen menetelmä joka on yhtä vanha kuin akupunktio. Guasha kammalla käsitellään hoidossa kipukohtia ja voidaan saada nopeastikin apua monenlaisiin vaivoihin. Gua sha- hoito vilkastuttaa verenkiertoa ja tehostaa aineenvaihduntaa edesauttaen kuona-aineiden poistumista kehosta.  Se aktivoi myös kehon omaa puolustusjärjestelmää. Kannattaa varautua siihen, että Gua sha hoidon jälkeen iholla on näkyviä mustelmajälkiä, jotka kuitenkin häviävät melko nopeasti pois. Näkyvimmät jäljet jäävät niihin kohtiin, jossa on eniten tukoksia. Korva-akupunktio

Korva-akupunktiota voidaan tehdä korvaa hieromalla, neuloilla ja/tai pavuilla, jotka jätetään korvaan muutamaksi päiväksi. Korvasta löytyy akupunktiopisteitä, jotka kohdistuvat eri elimiin ja eri pisteyhdistelmillä voidaan hoitaa erilaisia vaivoja. Hoidoilla voidaan vaikuttaa sekä fyysisiin, että henkisiin vaivoihin. Korva-akupunktiota on käytetty tehokkaasti mm. uniongelmiin tai tupakastavieroittamiseen. 

Yleensä korva-akupunktiohoidon tulokset havaitaan hyvin nopeasti, joskus jopa välittömästi.

Kuivakuppaus

Kuppaushoidossa kuumennetaan pieniä lasikuppeja, jolloin niihin syntyy alipaine. Lasikupit toimivat imukuppeina, ja ne asetetaan yleensä selän ja hartioiden alueen iholle.

Akupisteiden kautta kuppauksella avataan tukoksia meridiaaneissa ja parannetaan kehon energiatasoa, sekä hoidetaan kipuja. 


Perinteisiä kiinalaisia kuppausmenetelmiä ovat kiinteä kuivakuppaus, jossa kupit pidetään paikoillaan iholla kuppauspisteiden päällä, ja liukukuppaus, jossa kuppeja liu’utetaan iholla esimerkiksi öljyn avulla. Liukukuppauksesta voi myös käyttää nimeä imukuppihieronta.

Toisin kuin hieronnassa, kuppauksessa lihaksia ei painella, vaan niitä nostetaan kevyen paineen avulla. Kuivakuppaus puhdistaa, rentouttaa ja parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä lisää energiaa. Kuppauksessa poistuu elimistöstä ihon alle kertyneitä kuona-aineita. Kuppauksella voidaan hoitaa selkä-, niska- ja hartiakipuja. 

Kuivakuppaushoito edistää paikallista verenkiertoa, poistaa kylmyyttä ja seisovaa verta sekä hoitaa 

ihosairauksia.Hoito helpottaa kiinalaisen lääketieteen termillä ilmaistuna stagnaatiota, ja sitä voidaan käyttää hoitona hengitysteiden sairauksissa kuten vilustumiseen ja flunssan hoitamisessa.

Esteitä kuppaushoidolle ovat diabetes, haavat, verenohennuslääkkeet, verenvuototauti tai anemia, syöpä, akuutit lihasvammat ja erittäin heikko fyysinen kunto.

Monelle kuppauksesta tulee mieleen perinteinen (suomalainen) verikuppaus. En käytä hoidoissani ollenkaan verikuppausta, vaan kuppaus tapahtuu kiinalaisilla hoitomenetelmillä.

bottom of page